Trappenmarathon

WILHELMINABERG TRAPPEN MARATHON

DÉ ZWAARSTE MARATHON VAN NEDERLAND

Pre-Event vrijdag 6 oktober 2023:

Klik hier voor meer informatie over het pre-event.

Trappenmarathon zaterdag 7 oktober 2023:

 • 09.00 uur Last Man Standing en Marathon
 • 10.00 uur Halve Marathon en 10 Mijl
 • 11.00 uur 10 Kilometer 1e wave
 • 12.00 uur 10 Kilometer 2e wave
 • 13.00 uur 5 Kilometer 1e wave
 • 14.00 uur 5 Kilometer 2e wave
 • 15.00 uur SNS Kidsrun

Plattegrond Parcours

 
 
 

PlattegrondVoor deze 9e editie gaan we terug naar de originele route. Dit betekent dat je het volledige pad naar beneden gaat ipv halverwege de trap weer af. 1 ronde is ca 1 kilometer lang, dus 5 km zijn 5 beklimmingen, 10 km zijn 10 beklimmingen, enz.

  

Tickets Trappenmarathon

Inschrijven kan hier

 • 5 KM (in 2 waves) € 13,00
 • 10 KM (in 2 waves) € 19,00
 • 10 Mijl € 22,00
 • Halve marathon € 24,00
 • Marathon € 30,00
 • Last man standing € 32,00
 • SNS Kidsrun € 3,50
 

 Nieuws

 

Met gepaste trots presenteren we het wedstrijdshirt voor de Wilhelminaberg Trappenmarathon 2023.

Het grijs/zwart is een verwijzing naar het mijnverleden van de Wilhelminaberg. En het groene naar de transformatie naar de prachtige sportieve/ recreatieve bestemming die de berg nu heeft.
De motivatiespreuk is van niemand minder dan Usain Bolt.. niet de minste atleet toch?

Ons shirt is volledig gesublimeerd en in Nederlandse maatvoering.  Dames shirt is bovendien getailleerd. Die wil je hebben toch? Schrijf je dan hier snel in

 

 

Meer wedstrijdinformatie over de Trappenmarathon vindt u in ons Lopers ABC

 

Geschiedenis

De naam

De Wilhelminaberg Trappen Marathon dankt haar naam aan de vroegere mijn.

 De steenberg is ontstaan uit het restgesteente van de Staatsmijn Wilhelmina, die daar van 1906 tot 1969 gevestigd was. Deze berg was de grootste steenberg van Nederland met een hoogte van 93 m en een volume van meer dan 20 miljoen m³. De berg zou na de mijnsluiting afgegraven worden, maar uit berekening bleek dat te langdurig en kostbaar.
 

Met de aanwezigheid van SnowWorld en de lange trap met uitkijkpunt heeft de berg een recreatieve bestemming gekregen.

trappenmarathon geschiedenis
Trappenmarathon afstanden

De trap

Om de toegankelijkheid van de Wilhelminaberg te verbeteren werd tussen oktober 2006 en mei 2007 de langste trap van Nederland aangelegd en in juni 2007 werd hij officieel in gebruik genomen. De 248 meter lange, en 508 treden tellende trap bestaat uit 22 delen met daartussenin telkens een plateautje.

Bovenaan bevindt zich een uitzichtplatform. Om het optische effect te versterken zijn de delen onderaan breed en bestaan uit 20 traptreden. Naar boven toe worden ze steeds smaller en tellen 24 treden.

Het begin van de trap ligt 130 meter boven zeeniveau, de trap eindigt op een hoogte van 225 meter boven NAP, een hoogteverschil van 80 meter.

Onderaan de trap ligt een vijver. Over deze vijver loopt een verbindingsbrug die de trap verbindt met de Overstehofweg. De zijkant van deze brug is een blijvende herinnering aan het mijnverleden: er staat een inscriptie ‘Wilhelmina 1906 –1969’.

Jaar van de mijnen 2015

Mijnbouw was voor Limburg en de Limburgers veel meer dan het zware, stoffige en gevaarlijke werk diep onder de grond. De mijnbouw heeft tussen 1900 en 1974 een zeer duidelijk stempel gedrukt op eigenlijk alle aspecten van de Limburgse samenleving. In 2015 is het vijftig jaar geleden dat toenmalig Minister Den Uyl de sluiting van de mijnen aankondigde. Een lange donkere periode volgde in Oostelijk zuid limburg met hoge werkeloosheid. Een periode die haaks stond op de welvarende jaren die het harde werk in deze mijnen opleverde, welvarendheid voor het hele land maar uitgevoerd hier in Limburg. De mijnwerkers van toen worstelen nog steeds met gevoelens van miskenning. De mijnsluitingen en de nasleep ervan zitten hen erg hoog. Het doet hen ook pijn dat er in de Mijnstreek nauwelijks tastbare herinneringen zijn aan het mijnbouwverleden. Toen de Stichting CarboON in 2005 haar plannen ontvouwde voor de oprichting van een Nationaal Mijncentrum annex Mijnmonument waren de reacties dan ook alom positief. Eindelijk landelijke erkenning voor onze kompels! In het verlengde hiervan is gekozen om 2015, 50 jaar na de sluiting uit te roepen tot een themajaar waarin het gedachtengoed rondom de mijnstreek op een zo breed mogelijke manier wordt doorverteld aan volgende generaties: M2015

De marathon

De Wilhelminaberg was in het verleden reeds decor van het NK berglopen en sprintwedstrijden naar de top. Maar een langere afstand ontbrak nog. Aangezien het werken in de mijnen fysiek erg zwaar is viel de keuze voor een sportieve “top” prestatie al snel op een heuse marathon. Om de relatie met de Wilhelminaberg verder te onderstrepen en het respect voor deze hardwerkende arbeiders duidelijk te maken door het fysieke proberen te evenaren aan met deze vergelijking een begin gemaakt worden. De diepste schacht bedroeg maar liefst 823m. De kortste afstand die wij aanbieden, de 10 Km heeft 800 hoogtemeters.