Trappenmarathon

WILHELMINABERG TRAPPEN MARATHON

DÉ ZWAARSTE MARATHON VAN NEDERLAND

Agenda

2 oktober 2021

 • 7.30 uur Opening Startbureau (Onderaan de Trappen)
 • 9.00 uur Start Last Man Standing + Marathon
 • 10.00 uur Start Halve Marathon
 • 11.00 uur Start 10 KM (groep 1)
 • 12.00 uur Start 10 KM (groep 2)
 • 13.00 uur Start 5 KM (groep 1)
 • 14.00 uur Start 5 KM (groep 2)
 • 18.00 uur Cut off / einde evenement 

Nieuws

Op Facebook staan de foto’s van fotografen Frank Jeurissen en Jo Grzelak. Hier vind je ook diverse filmpjes van Jo.

 

De uitslagen zijn bekend! Klik hier voor alle uitslagen van de Trappenmarathon 2020.

 

Vanwege alle maatregelen om onze run Coronaproof te maken, hebben we het parcours in 2020 moeten  aanpassen. Of dit voor 2021 ook geldt, is nog niet duidelijk.

De ronde is iets korter geworden waardoor het aantal beklimmingen wordt aangepast:

 • 5 KM blijft 5 beklimmingen
 • 10 KM blijft 10 beklimmingen
 • Halve Marathon wordt 22 beklimmingen ipv 21
 • Marathon wordt 44 beklimmingen ipv 42
 • LSM krijgt een ranking vanaf 44 beklimmingen

Dit zal de uitdaging nog iets groter worden, ook zeker race waardiger

MAKE EVERY STEP COUNT !!!

 

Tickets Trappenmarathon

 • Last man standing € 25,00
 • Marathon € 24,00
 • Halve marathon € 19,00
 • 10 KM € 14,00
 • 5 KM €9,00

Inschrijven

Inschrijvingen voor de Trappenmarathon kan hier!

Geschiedenis

De naam

De Wilhelminaberg Trappen Marathon dankt haar naam aan de vroegere mijn.

 De steenberg is ontstaan uit het restgesteente van de Staatsmijn Wilhelmina, die daar van 1906 tot 1969 gevestigd was. Deze berg was de grootste steenberg van Nederland met een hoogte van 93 m en een volume van meer dan 20 miljoen m³. De berg zou na de mijnsluiting afgegraven worden, maar uit berekening bleek dat te langdurig en kostbaar.
 

Met de aanwezigheid van SnowWorld en de lange trap met uitkijkpunt heeft de berg een recreatieve bestemming gekregen.

trappenmarathon geschiedenis
Trappenmarathon afstanden

De trap

Om de toegankelijkheid van de Wilhelminaberg te verbeteren werd tussen oktober 2006 en mei 2007 de langste trap van Nederland aangelegd en in juni 2007 werd hij officieel in gebruik genomen. De 248 meter lange, en 508 treden tellende trap bestaat uit 22 delen met daartussenin telkens een plateautje.

Bovenaan bevindt zich een uitzichtplatform. Om het optische effect te versterken zijn de delen onderaan breed en bestaan uit 20 traptreden. Naar boven toe worden ze steeds smaller en tellen 24 treden.

Het begin van de trap ligt 130 meter boven zeeniveau, de trap eindigt op een hoogte van 225 meter boven NAP, een hoogteverschil van 80 meter.

Onderaan de trap ligt een vijver. Over deze vijver loopt een verbindingsbrug die de trap verbindt met de Overstehofweg. De zijkant van deze brug is een blijvende herinnering aan het mijnverleden: er staat een inscriptie ‘Wilhelmina 1906 –1969’.

Jaar van de mijnen M2015

Mijnbouw was voor Limburg en de Limburgers veel meer dan het zware, stoffige en gevaarlijke werk diep onder de grond. De mijnbouw heeft tussen 1900 en 1974 een zeer duidelijk stempel gedrukt op eigenlijk alle aspecten van de Limburgse samenleving. In 2015 is het vijftig jaar geleden dat toenmalig Minister Den Uyl de sluiting van de mijnen aankondigde. Een lange donkere periode volgde in Oostelijk zuid limburg met hoge werkeloosheid. Een periode die haaks stond op de welvarende jaren die het harde werk in deze mijnen opleverde, welvarendheid voor het hele land maar uitgevoerd hier in Limburg. De mijnwerkers van toen worstelen nog steeds met gevoelens van miskenning. De mijnsluitingen en de nasleep ervan zitten hen erg hoog. Het doet hen ook pijn dat er in de Mijnstreek nauwelijks tastbare herinneringen zijn aan het mijnbouwverleden. Toen de Stichting CarboON in 2005 haar plannen ontvouwde voor de oprichting van een Nationaal Mijncentrum annex Mijnmonument waren de reacties dan ook alom positief. Eindelijk landelijke erkenning voor onze kompels! In het verlengde hiervan is gekozen om 2015, 50 jaar na de sluiting uit te roepen tot een themajaar waarin het gedachtengoed rondom de mijnstreek op een zo breed mogelijke manier wordt doorverteld aan volgende generaties: M2015

De marathon

De Wilhelminaberg was in het verleden reeds decor van het NK berglopen en sprintwedstrijden naar de top. Maar een langere afstand ontbrak nog. Aangezien het werken in de mijnen fysiek erg zwaar is viel de keuze voor een sportieve “top” prestatie al snel op een heuse marathon. Om de relatie met de Wilhelminaberg verder te onderstrepen en het respect voor deze hardwerkende arbeiders duidelijk te maken door het fysieke proberen te evenaren aan met deze vergelijking een begin gemaakt worden. De diepste schacht bedroeg maar liefst 823m. De kortste afstand die wij aanbieden, de 10 Km heeft 800 hoogtemeters.